22. oktobrī norisināsies Latvijas Universitātes Teoloģijas fakultātes organizēts starptautisks seminārs par Porvo vienošanos “Porvoo Agreement: A Way Forward”.

Semināra laikā tiks prezentēti pētījumi, kas atspoguļo vēsturi kā daudzveidīgu resursu, kas var palīdzēt paplašināt Porvo sadraudzību (vienošanās starp Skandināvijas luterāņu baznīcām, daļu Baltijas luterāņu baznīcu un Anglijas baznīcu), kā arī tiks apskatīti veidi, kādos dažādajos luterānisma un anglikānisma novirzienos atbild uz eklesioloģiskiem izaicinājumiem mūsdienu ekumēnismā. Pārdomāsim arī to, ko mūsdienu Bībeles studijas un jaunās kontekstuālās teoloģijas var mums iemācīt par kopā būšanu.

Seminārā uzstāsies Jāko Rusama (Jaako Rusama, Helsinku universitāte), Riho Altnurme (Tartu Universitāte), Marks Čepmens (Mark Chapman, Kadesdonas Riponas koledža (Ripon College Cuddesdon)), Dace Balode (Latvijas Universitāte), Laima Geikina (Latvijas Universitāte), Valdis Tēraudkalns (Latvijas Universitāte). 

Porvo vienošanās bijusi nozīmīga Latvijā – tā saistīta ar pārrunām, kas rezultējušās dažādos līgumos, kas noslēgti starp Anglijas baznīcu un luterāņu baznīcām Latvijā un Igaunijā 1936. un 1938. gadā. Latvijas Evaņģēliski luteriskās Baznīcas pasaulē dalība Porvo vienošanās ietvaros paplašina to arī globālā līmenī.

Dalīties