Latvijas Universitātes akadēmiskais apgāds sadarbībā ar LU Teoloģijas fakultāti izdevuši ilggadējā Teoloģijas semināra mācībspēka Nikolaja Plātes 1981. gadā tapušo “Kompendiju dogmatikā”. Pēc 60 gadu pārtraukuma šī ir trešā grāmata, kas iznākusi sērijā "Studia Theologica". Grāmata nopērkama lielākajās Latvijas grāmatnīcās.

Ar šo grāmatu tiek turpināta nozīmīga Latvijas neatkarības laikā aizsākta rakstu krājuma sērija “Studia Theologica”. Pirmais sējums iznāca 1935. gadā, kas bija veltīts profesoram Imanuelam Bencingeram, savukārt otrais izdevums tika prezentēts jau pēc Latvijas okupācijas 1940. gadā, kas bija veltīts profesoram Voldemāram Maldonim. Arī jaunākais izdevums veltīts vienam no nozīmīgākajiem 20. gadsimta teologiem Latvijā – Nikolajam Plātem. Nikolajs Plāte (1915 – 1983) bija luterāņu mācītājs Popes, Rindas, Selgas un vēlāk arī Rucavas draudzēs padomju okupācijas laikā. Plāte izglītību bija ieguvis vēl pirms otrā pasaules kara, un jau 1954. viņš uzsāka pasniedzēja gaitas Baznīcas Akadēmiski teoloģiskajos kursos, kas 1970. gadā ieguva Teoloģijas semināra nosaukumu. Plāte ir sarakstījis vairākus darbus, kas kalpojuši kā mācību līdzekļi teoloģijas studentiem, jo tādi nebija pieejami Padomju Savienībā. Tieši tāpēc arī iespējams piekrist LU Teoloģijas fakultātes dekānes Daces Balodes teiktajam, ka

“Nikolaja Plātes “Kompendijs dogmatikā” ir unikāla liecība no laika, kad teoloģija Latvijā veidojās aiz tā saucamā dzelzs priekškara, atdalīta no norisēm pārējā pasaulē, kad tai netika atvēlēta vieta universitātē, kad par vēlmi studēt teoloģiju maksāja ar karjeru, savu un tuvāko cilvēku drošību”.

“Kompendijs dogmatikā” ir pēdējais Nikolaja Plātes sarakstītais darbs, kas tapis īsi pirms viņa nāves. Grāmatas ievada autore, Teoloģijas fakultātes absolvente Anete Jenča uzsver, ka

“sacīt, ka “Kompendijs dogmatikā” bija dogmatikas mācību vielas koncentrēts, sistematizēts lekciju pierakstu sakopojums latviešu valodā, varētu būt vienkāršākais šī darba skaidrojums. Tā nozīme ir daudz lielāka”.

Šis kompendijs ir nozīmīgs arī mūsdienās, jo tas sniedz ieskatu kristīgās mācības pamatatziņās, veidojot loģisku tēmas izklāstu.

“Kompendijs dogmatikā” sākotnēji tapis divos mašīnraksta sējumos, kas pavairoti nedaudzos eksemplāros, lai no tā varētu mācīties gan Teoloģijas semināra studenti, gan arī atjaunotās LU Teoloģijas fakultātes studenti 1990. gadu pirmajā pusē. Izdošanas gaitā tika lemts saglabāt Nikolaja Plātes teksta autentisko ritumu un “skanējumu”, kā uzsver grāmatas redaktore Rita Treija, jo

“tādējādi mūsdienu lasītājiem ir iespēja redzēt, kāds šis mācību materiāls ir bijis pirmējā versijā”.

Strādājot laikā, kad reliģijas un teoloģijas studijas bija krasi ierobežotas, Nikolajs Plāte tomēr centās tam lūkoties pāri, jo tomēr arī teologa galvenais “pētījuma objekts” neapšaubāmi pārsniedz jebkādus ierobežojumus, kas saskatāms arī Nikolaja Plātes rakstītajā:

“Jēdziens Dieva vārds iet pāri jēdzienam Svētie Raksti. Tas apzīmē no Dieva šurp nākošo vārdu, neattiecinot to uz kādu rakstnieku fikciju. Dieva vārds ir jau pirms visiem Rakstiem. Svētie Raksti ir kā fokuss, caur kuru Dieva vārda stari iet cauri”.

Atjaunotajā sērijā “Studia Theologica” plānots izdot darbus, kas pieder Latvijas teoloģiskās pagātnes mantojumam. Nākamais izdevums būs veltīts profesoram Robertam Akmentiņam.

 

Dalīties