Docenta Linarda Rozentāla projekts "Panākumspēja sabiedrības ilgtspējīgai un integrālai attīstībai kustības “Atdzimšana un atjaunošanās” gadījuma kontekstā: pārskats 01.09.2022 - 30.11.2022

Pārskata periodā no 2022. gada 1. septembra līdz 2022. gada 30. novembrim veicu pētniecības kompetenču pilnveidošanu, veicot pētījumu un izstrādājot monogrāfiju “Atdzimšana un atjaunošanās. Vai kristietība 21. gadsimtā var kļūt par sabiedrības integrālas attīstības celmlauzi un vizionāru?” (darba nosaukums) praktiskās teoloģijas un baznīcas vēstures nozarē un zinātnisko rakstu “Kustība “Atdzimšana un atjaunošanās” un Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas loma Latvijas Trešās Atmodas procesos” (darba nosaukums). 30. septembrī LU Zinātnieku naktī-2022 sniedzu prezentāciju par kustības «Atdzimšana un atjaunošanās» un Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas lomu Latvijas Trešās Atmodas un sabiedrības transformācijas procesos 20. gadsimta 80. un 90. gadu mijā un par kristietības potenciālu šodien un tuvākajā nākotnē līdzdarbojoties ilgtspējīgas sabiedrības veidošanā.
             Jaunu zināšanu attīstīšana un aprobācija, veicot izglītības darbību pētījumu “Kristīgās kopienas panākumspēja, veidojot jaunu sabiedrības ilgtspējas modeli 21.gadsimtam” ietvaros kopā ar teologu Tīlmani Habereru izstrādāju un izdevumā “Porvoo Communion: a Way Forward” iesniedzu recenzēšanai zinātnisko rakstu “Adapt - transform - let die. On the future of the church after postmodernism”, saskaņā ar recenzenta norādījumiem papildināju zinātnisko rakstu “Can a virus destroy the sacred? The Latvian experience of Holy Communion in pandemic times” (iesniegts publicēšanai grāmatā izdevniecībā “Routledge”), 2. novembrī piedalījos MIDI (Evangelisches Werk für Diakonie und Entwicklung e.V., Vācijas Evaņģēliskās baznīcas nodibinājums Diakonijas un baznīcas attīstībai) organizētajos pasākumos - tīmekļseminārā “#wärmewinter - Kirchengemeinden als Orte sozialer Wärme in der Energiekrise” un 14. un 15. novembrī rudens tīmekļkonferencē “Balsam für die Seele”. Pārskata periodā tika turpināts darbs pie vadlīniju par Latvijas kristīgās kopienas panākumspēju, lomu un pienākumiem pilsoniskas sabiedrības veidošanā valsts ilgtspējīgai un integrālai attīstībai izstrādes. 22. septembrī veicu attālinātu konsultāciju ar Toronto Sv. Andreja draudzes mācītāju D.Demandtu un 5. novembrī ar Toronto Sv. Andreja draudzes Nākotnes komiteju par ilgtspējīgiem draudzes attīstības virzieniem un modeļiem. Gatavojoties apvienības “future2.e.V” 7.-8. decembrī rīkotajam 7. baznīcas stratēģijas kongresam “Iziršana. Baznīcu reformēt, pārtraukt, izbeigt?” par baznīcas un sabiedrības stratēģiju un attīstību, iepazinos ar kongresa protagonistu Detlefa Polaka, Matiasa Drobinski, Gerharda Vegnera un Marlēzes Kalthofas videointervijām.

            Vienlaikus turpināju izstrādāt melnrakstu zinātniskajam rakstam “Nepiepildītās cerības - baznīca, kāda tā varēja būt. Pārmaiņu procesi Latvijas Evaņģēliski luteriskā baznīcā 1983.-1993. gados.”           

            Laikā no 2022. gada 24. augusta līdz 8.septembrim, atrodoties komandējumā Vācijā, analizēju Vidusvācijas Evaņģēliskās baznīcas projekta “Izmēģinājuma telpas” (Erprobungsraeume) izstrādi un norises gaitu laika posmā no 2015. gada līdz šodienai, veicot relevantās literatūras un projekta atspoguļojumu mediālajā telpā izpēti un iepazinos ar Vidusvācijas Evaņģēliskās baznīcas draudžu Izmēģinājumu telpu (Erprobungsraeume) projektiem Erfurtē, Jēnā un Gotā un to apkaimē.

            21. septembrī piedalījos Latvijas Zinātnes padomes (LZP) Starptautiskās sadarbības programmu projektu departamenta Pēcdoktorantūras programmu nodaļas organizētajā tīmekļseminārā “Zinātnes komunikācija klātienē un tiešsaistē jauno zinātnieku kompetenču pilnveidošanai”.