Izstādes "Modināšana. Stāsts par hernhūtiešiem" publicitātes foto.

25. novembrī, plkst. 13.00, visiem interesentiem iespējams piedalīties izstādes “Modināšana. Stāsts par hernhūtiešiem” apmeklējumā, kas pieejama Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) 5. stāva izstāžu zālē. Apskates laikā par izstādi vairāk pastāstīs tās satura un teksta autori, LNB vadošie pētnieki Dr. phil. Beata Paškevica un Dr. philol. Pauls Daija.

Nāc un izzini to vēstures daļu, kas tieši šobrīd tiek pētīta LNB, pateicoties jauniegūtajiem rokrakstiem. Hernhūtiešu jeb brāļu draudzes kustība ir viens no neparastākajiem stāstiem Latvijas 18.–19. gadsimta vēsturē. Tā sākusies kā reliģiska kustība, kas nākamās paaudzes ietekmējusi jau daudz plašāk – modinājusi cīņai par latviešu tiesībām, cēlusi pašapziņu, veicinājusi izglītības un kordziedāšanas attīstību.

Izstādē eksponēts unikāli hernhūtiešu rokraksti no LNB krājuma. 2017. gadā tie ir iekļauti UNESCO programmas “Pasaules atmiņa” Latvijas nacionālajā reģistrā. Hernhūtieši lielu vērību pievērsa rakstītajam vārdam, no rokas rokā nododot visdažādāko žanru tekstus: svētrunas, garīgās dziesmas, misiju aprakstus un vēstules, vēsturiskus un literārus sacerējumus, biogrāfijas. Šie materiāli glabā liecības ne tikai par hernhūtiešu kustību, bet arī par tā laika latviešu garīgumu un sadzīvi. Pēc smagajiem dienas darbiem skala gaismā rūpīgi rakstītie teksti valdzina arī kā vizuāli objekti. Izstādē tos papildina mūsdienīgs dizains, kā arī animācijas, kas tapušas, iedvesmojoties no Johana Kristofa Broces zīmējumiem. Izstādes apmeklētāji var iejusties hernhūtiešu lomā, pārrakstīt senos rokrakstus, kā arī ieklausīties hernhūtiešu dzīvesstāstu un garīgo dziesmu ierakstos.

Pasākuma iniciatīva nāk no LU Teoloģijas fakultātes studentu puses un tapusi sadarbībā ar LU TF studentu pašpārvaldi un LNB.

Informējam, ka pasākuma laikā tiks fotografēts.

Dalīties