Skats uz Rīgu no Latvijas Universitātes Dabas mājas jumta. Rīgas Sv. Jēkaba katedrāle, Doma baznīca. © Foto: Toms Grīnbergs, Latvijas Universitātes Komunikācijas un inovāciju departaments

Š. g. 24. februārī plkst. 15.00 (EET) notiks vebinārs “Varas rituāli – rituālu vara” ar Prof. Dr. Štefana Benterta (Stefan Böntert, Rūras Universitāte Bohumā) lekciju “Varas rituāli – rituālu vara: Kritisks skatījums uz pazīstamo no teoloģijas viedokļa” un Prof. Dr. Valda Tēraudkalna (Latvijas Universitāte) lekciju “Liturģiskās izmaiņas latviešu luterāņu un baptistu baznīcās 20. gadsimta beigās - 21. gadsimta sākumā: pārdomas pēc Covid”.

Rituāli ir plaši izplatīti un strukturē ikdienas dzīvi. Kā atkārtojamas darbības tie piedāvā sistēmu, kas atvieglo un tajā pašā laikā rada kārtību, kas nodrošina drošību. Prof. Dr. Benterts uzsver, ka tajā pašā laikā tie izceļ sociālās atšķirības un rada varas konstalācijas, kas var būt ievērojami asimetriskas. Tādēļ lekcijā kā piemērs tiks apskatīts katoļu dievkalpojuma ceremoniju un rituālu kopums, lai ilustrētu rituālu dažādo ietekmi. Savukārt Prof. Dr. Tēraudkalns savā prezentācijā stāstīs par galvenajiem globālajiem un lokālajiem faktoriem, kas veicina liturģiskās pārmaiņas un šīs attīstības rezultātus.

Kopš 2009. gada Dr. Štefans Benterts ir liturģisko zinātņu profesors Bohumā un ir iesaistīts dažādās liturģiskajās kopienās, tostarp Vācijas Bīskapu konferences Liturģijas komisijā.

Dr. Valdis Tēraudkalns ir teoloģijas un baznīcu vēstures profesors Latvijas Universitātes Teoloģijas fakultātē. Viņa pašreizējās pētniecības intereses ietver mijiedarbību starp reliģiju un politiku un reliģiju un kultūru 19. un 20. gadsimtā, dzimumu studijas, Kristietība aukstā kara laikā.

Pasākums tiek rīkots sadarbībā ar Bohumas-Rehenes Rotari klubu.

Valoda: vācu un angļu

Dalība: bez maksas

Reģistrācija dalībai pasākumā

* Pēc reģistrācijas saņemsiet apstiprinājuma e-pastu ar informāciju par pievienošanos pasākumam vietnē Zoom.

Plašāka informācija Baltijas-Vācijas Augstskolu biroja mājas lapā vai Facebook lapā.

Dalīties