Lai rosinātu domāt par mūsdienīgas universitātes attīstību kopā ar studentiem un darbiniekiem, aicinām ikvienu piedalīties Latvijas Universitātes (LU) 102. jubilejas pasākumos – kā klātienē, tā arī attālināti.

Katru darba dienu no 20. septembra līdz 30. septembrim tiešsaistē www.lu.lv un LU sociālajos tīklos būs pieejama “Dienas saruna”. Žurnālists Māris Zanders ar LU pētniekiem, mācībspēkiem un dažādu jomu ekspertiem sarunāsies par ilgtspēju, stratēģisko attīstību, attālinātajām studijām, absolventu dzīvi, stresa vadību, pārstrādāšanos un citām būtiskām tēmām. Šajā pašā laika periodā Radio NABA būs dzirdamas LU Studentu padomes reportāžas ar universitātes saimes pieredzes stāstiem attālinātās dzīves laikā un atgriešanos augstskolas gaiteņos.  

Pirmdien, 20. septembrī, LU Akadēmiskajā centrā viesosies Eiropas Padomes Attīstības bankas (EPAB) prezidents Rolfs Venzels. Jau 2017. gadā EPAB apstiprināja aizdevumu LU Akadēmiskā centra II posma attīstībai, šobrīd noslēdzošā posmā ir bankas ekspertu veiktā padziļinātā izpēte, lai EPAB turpinātu atbalstīt arī Akadēmiskā centra attīstības III posmu. Venzela darba vizīte Latvijā ietver arī tikšanās ar Latvijas Republikas tieslietu, ekonomikas, finanšu un ārlietu ministriem.  

Trešdien, 22. septembrī, ar mērķi pievērst LU saimi zaļākam dzīvesveidam un motivēt ilgtspējīgai rīcībai norisināsies Zaļdomātāju diena, kurā notiks docentes Kristīnes Āboliņas lekcija “Vai ilgtspējīga universitāte ir inovācija?”, dienas saruna ar profesoru Māri Kļaviņu par LU Ilgtspējīgas attīstības stratēģiju, prezentācija “Studentu zaļuma indekss”, kā arī tiks uzsākta mazās sadzīves elektrotehnikas šķirošanas akcija. 

Ceturtdien, 23. septembrī, tiešsaistē norisināsies LU jubilejas starptautiskā konference “Universitātes kods pārmaiņu laikā: pārvaldība, ilgtspēja, digitalizācija”, kur nozaru eksperti no Latvijas, Somijas, Lietuvas, Igaunijas un starptautiskajām akadēmiskajām organizācijām dalīsies viedokļos par mūsdienīgu universitāti un aktuālajiem procesiem augstākajā izglītībā, tostarp augstskolu pārvaldību, ilgtspējīgu izaugsmi un digitalizāciju. Konferenci vadīs žurnālists Ansis Bogustovs.  

Piektdien, 24. septembrī, tiešsaistē notiks ideju forums “Tiecoties pēc izcilības: mūsdienīgas universitātes attīstība”, ko vadīs žurnālists Aidis Tomsons. Pirmajā foruma diskusijā eksperti spriedīs par mūsdienīgas universitātes spēju saglabāt universālo kodu, ejot līdzi laikam, savukārt otrā diskusija būs veltīta zaļās universitātes perspektīvai: kā iedzīvināt izcilību, domājot un rīkojoties ilgtspējīgi.  

Jau par tradīciju kļuvušais iedvesmas pasākums “LU jauno tehnoloģiju un inovāciju diena” norisināsies 23. un 24. septembrī. Šogad dienas vadmotīvs ir “Spēja un iespēja – ilgtspējīgas inovācijas”. Zinātņu mājā notiks Zināšanu agora, kurā pētnieki un studenti prezentēs savus sasniegumus un inovatīvās idejas, bet 24. septembrī dienas noslēgumā plānots 102. jubilejas vakars – ar sarunām, mūziku un dejām. Notiks diskusija ar LU absolventiem – Latvijā populārām personībām, kas savā karjerā sasniegušas virsotnes un ir atpazīstamas arī pasaulē. Diskusijai sekos mūzika un dejas ar grupu “Carnival Youth”. Pasākums, kura programma drīzumā būs atrodama vietnē www.tehnologijudiena.lu.lv, būs skatāms arī tiešraidē. 

Nedaudz atpūšoties no svinībām, jubilejas norises turpināsies otrdien, 28. septembrī, universitātes dibināšanas dienā, kad plānots LU 102. jubilejai veltītais ekumeniskais dievkalpojums, svinīgā LU Senāta sēde, LU Goda biedru un Goda doktoru grāda piešķiršana, promocijas ceremonija un rektora pieņemšana. Tās akcents – ievads LU Botāniskā dārza simtgades pasākumos. 

Jubilejas pasākumu programmu papildinās arī LU fakultāšu un citu struktūrvienību pasākumi, piemēram, LU Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultāte aicina piedalīties soļu skaitīšanas kampaņā, LU Medicīnas fakultāte izziņo konferenci “Viena pasaule – viena veselība”, bet LU Muzejs aicina uz ekskursijām un aktivitātēm, kas saistītas ar LU karogu. 

Daļā izziņoto pasākumu būs iespējama klātienes dalība, bet vairums aktivitāšu būs vērojamas attālināti gan tiešraidēs, gan ierakstos.  

Ikviens ir aicināts dalīties ar pasākumos dzirdētajām atziņām un idejām sociālos tīklos, izmantojot tēmturi #LU102.  

Par Latvijas Universitāti 
Latvijas Universitāte dibināta 1919. gadā un ir lielākā un tradīcijām bagātākā augstākās izglītības iestāde Latvijā. Visas 134 LU īstenotās  studiju programmas ir akreditētas. Tās 13 fakultātēs un 21 institūtā strādā mūsu valsts vadošie speciālisti dabas, humanitārajās un sociālajās zinātnēs. Universitātes darbības mērķis ir kļūt par starptautiski atzītu Eiropas un pasaules nozīmes zinātnes universitāti, dodot ieguldījumu Latvijas tautsaimniecībā un sabiedrības ilgtspējīgā attīstībā. 

*Konference un ideju forums ir aktivitātes Eiropas Sociālā fonda projektā “Labākas pārvaldības nodrošināšana Latvijas Universitātē” specifiskā atbalsta mērķa 8.2.3. “Nodrošināt labāku pārvaldību augstākās izglītības institūcijās” ietvaros (projekts Nr. 8.2.3.0/18/A/019).

Dalīties

Saistītais saturs

Muzejs aicina iepazīt Latvijas Universitātes vēsturi
14.09.2021.

Muzejs aicina iepazīt Latvijas Universitātes vēsturi