Latvijas Universitātes akadēmiskais apgāds sadarbībā ar Latvijas Universitātes Teoloģijas fakultāti (LU TF) izdevuši ilggadējā Teoloģijas semināra mācībspēka un atjaunotās LU TF pirmā dekāna Roberta Akmentiņa 1980. gadā aizstāvēto disertāciju “Rakstnieka Augusta Saulieša pasaules uzskata pamatproblēmu aktualitāte”. Šī ir ceturtā grāmata, kas iznākusi sērijā "Studia Theologica". Grāmata nopērkama lielākajās Latvijas grāmatnīcās.

Ar šo grāmatu tiek turpināta nozīmīga Latvijas neatkarības laikā aizsākta rakstu krājuma sērija "Studia Theologica". Pirmais sējums iznāca 1935. gadā, kas bija veltīts profesoram Imanuelam Bencingeram, savukārt otrais izdevums tika prezentēts jau pēc Latvijas okupācijas 1940. gadā, kas bija veltīts profesoram Voldemāram Maldonim. Trešais izdevums tika veltīts Nikolajam Plātem, bet jaunākais, ceturtais izdevums veltīts vienam no nozīmīgākajiem 20. gadsimta teologiem Latvijā - Robertam Akmentiņam. Profesors un teoloģijas doktors Roberts Akmentiņš (1910 - 1994) bija Latvijas evaņģēliski luteriskās Baznīcas (LELB) mācītājs un pasniedzējs Teoloģijas seminārā, kā arī pirmais dekāns atjaunotajā LU TF. Roberts Akmentiņš uzsāka studijas LU Teoloģijas fakultātē 1929. gadā un 5 gadus vēlāk aizstāvēja diplomdarbu "Jēzus pie krusta". Pēc tam Akmentiņš turpināja studijas LU Filoloģijas un filozofijas fakultātē, kur pētīja filozofijas vēstures un pedagoģijas jautājumus. Vēlāk, kad Akmentiņš jau strādāja par pasniedzēju Teoloģijas seminārā, kvalitatīva mācību literatūra teoloģijā bija pieejama ārkārtīgi ierobežotā skaitā, tādēļ arī pats profesors sarakstīja vairākus kompendijus, kas studentiem kalpoja kā mācību grāmatas: "Psiholoģija", "Reliģijas psiholoģija", "Ievads filozofijā" un "Reliģijas filozofija". 

Teoloģijas zinātniskā grāda pretendents Indulis Paičs un LU TF maģistrante Anete Jenča izdevuma ievadā uzsver, ka Akmentiņš bijušo studentu atmiņās vairāk palicis nevis kā pētnieks, bet gan kā pasniedzējs, kurš teoloģisku izglītību saskatīja par "cilvēkveidošanas procesu" un, ka 

"ārpus teorētiskām nostādnēm ar filozofisku diskusiju palīdzību viņš mācīja par cilvēka rīcības nozīmi, morālajām iespējām un esības jēgu. Tie ir jautājumi, kas pastarpināti atklājas arī viņa disertācijā".

Roberta Akmentiņa disertācija "Rakstnieka Augusta Saulieša pasaules uzskata pamatproblēmu aktualitāte" ir patiešām unikāla kultūrvēsturiska liecība. To apstiprina arī teoloģijas doktors Normunds Kamergrauzis: 

"Šī grāmata ir sava laika dokuments, kas skaidri norāda, ka intelektuālā ķēde ar ārpasauli ir pārrauta un tiek piemērota pirmskara teoloģiskā domāšana, kas, neskatoties uz tās trūkumiem, bija avots un pamats teoloģiskās domas uzturēšanai okupētajā Latvijā". 

Padomju režīma laikā reliģijas loma bija marginalizēta, bet, pat ja var aizliegt teoloģisko izglītību un apspiest tās balsi, cilvēka eksistenciālie jautājumi turpina viņu nodarbināt. Tādējādi ar šo izdevumu grāmatas veidotāji vēlas raisīt lasītāju un pētnieku interesi tuvāk iepazīties ar attiecīgo vēstures periodu un tā īpatnībām, kā arī veidot izpratni par Latvijas teoloģiskās domas attīstību pagājušā gadsimta laikā. Šīs disertācijas publicēšana ir nozīmīga, jo tā padara vēsturiskus tekstus pieejamus plašākam interesentu lokam. Pats Roberts Akmentiņš ir rakstījis: 

"Tagadne, kurā mēs dzīvojam un no kuras izaugs arī nākotne, ir mums tieši vissvarīgākā, tāpēc mēģināsim tajā ieskatīties un to arī saprast". 

Tā ir atziņa, kas spēj pārkāpt gadsimtus, paaudzes un politiskās varas. 

Izdevumu iespējams iegādāties lielākajās Latvijas grāmatnīcās. 

Dalīties