Trīspadsmit akadēmiskās institūcijas no vienpadsmit valstīm veiksmīgi sadarbojas, lai izveidotu pastāvīgu Eiropas pētniecības infrastruktūru "Resilience", kas būtu veltīta tieši reliģijpētniecībai. 9. septembrī tika iesniegts pieteikums tam, lai šī pētniecības organizācija tiktu iekļauta Eiropas Pētniecības infrastruktūru stratēģijas foruma (ESFRI) 2021. gada rīcības plānā. "Resilience" iekļaušana šajā rīcības plānā būs viens no nozīmīgākajiem apstiprinājumiem, ka ir aizsākusies infrastruktūras izveides noslēdzošā stadija.

Ņemot vērā arvien pieaugošo interesi par reliģijpētniecību, "Resilience" mērķis ir padarīt pieejamāku iespēju apgūt zināšanas, kas saistītas ar reliģiju un ar to saistītiem jautājumiem. Tajā pašā laikā, ir nepieciešami instrumenti un atbalsts, lai šīs zināšanas varētu nodrošināt, interpretēt un izprast. "Resilience" atbildēs šai vajadzībai, izveidojot pastāvīgu Eiropas reliģijpētniecības infrastruktūru.  

"Resilience" aizsākās jau 2014. gadā, un kopš 2019. gada iesaistītās partnerinstitūcijas strādājušas pie tā, lai šī infrastruktūru sasniegtu savus mērķus un varētu tikt iekļauta ESFRI 2021. gada rīcības plānā. Ir izveidots plāns infrastruktūras darbībai, ir definētas plānotās aktivitātes, kā arī pieņemts ilgstpējīgs budžets un stabils pārvaldības modelis, kas faktiski nozīmē, ka šī pētniecības infrastruktūra ir gatava uzsākt savu darbību. 

Tas, kas ir raksturīgs šīs infrastruktūras izstrādātajam darbības plānam, ka tā piedāvās gan fizisku, gan digitālu pieeju zināšanām par reliģiju, un tā būs unikāla tajā, ka tā būs lietotājcentrēta savā pieejā. "Resilience" atbalsta savus potenciālos lietotājus atrodot, izvērtējot un daloties ar šīm zināšanām. Lai gan primāri tie būs pētnieki, kas izmantos informāciju pētniecības infrastruktūras ietvaros, bet arī citi, kas ir saistīti ar reliģiskiem jautājumiem, varēs piekļūt šai informācijai, kā, piemēram, bibliotekāri, politiķi un reliģisko kopienu pārstāvji. 

"Resilience" arī turpmāk sniegs iespēju pētniekiem piedalīties kvalitatīvā pētniecības tīklojumā un iegūt atpazīstamību, pateicoties viņu pētniecībai, sniedzot pieeju vairāk resursiem, uzlabojot digitālās prasmes, piedaloties dažādos projektos, promotējot viņu pētījumu, kā arī veidojot profesionālu kolēģu tīklu.

"Resilience" piedāvās vērtīgus padomus bibliotekāriem un krājumu glabātājiem noteikti iegūs no padomiem par jaunākajām aktualitātēm digitālās reliģijpētniecības nozarē. Savukārt reliģiskām kopienām "Resilience" nodrošinās pieeju plašai fiziskai un digitālai informācijai, lai veiktu pētījumus.

Pastāvīgas pētniecības infrastruktūras ilgums ir aptuveni 25 gadi un tās budžets ap 246 miljoniem eiro. 80% no šīs summas tiks nodrošināti no iesaistītajām partnerinstitūcijām. 

Volos Teoloģijas akadēmijas (Volos Academy of Theological Studies) direktors Pantelis Kalaitcidis (Pantelis Kalaitzidis) uzsver, ka "Resilience mērķis ir censties nodrošināt plašu pieeju reliģiskām zināšanām, tādējādi kultivējot mierpilnas attiecības un respektu attiecībā pret reliģisko dažādību".  

Vairāk informācijas atradīsiet "Resilience" tīmekļa vietnē: www.resilience-ri.eu

Dalīties